Мрежа за трафик на хора е неутрализирана при съвместни действия на територията на България и Великобритания. Престъпната група е трафикирала хора с цел сексуална експлоатация. Задържани са 9 заподозрени, извършени са 8 претърсвания.

Операцията е координирана от Евроджъст и Европол и в нея участват ГДБОП, прокуратурата в Плевен, лондонската полиция и Кралската прокуратура.

Намерени и иззети са различни вещи и предмети, пари в брой и скъпи автомобили на стойност над 1,1 милиона евро. На идентифицираните пет жертви на престъпната дейност е предоставена закрила и помощ.

Снимка: МВР

Разследването на престъпната мрежа започва във Великобритания през ноември 2021 г. Заподозрените набелязвали и набирали уязвими български жени и ги транспортирали до Великобритания, като ги принуждавали да проституират и разпространяват наркотици в Лондон и околностите. Според първоначалните данни приходите от престъпната дейност са били изпирани чрез бизнес и движимо и недвижимо имущество във Великобритания и България.

Европол подпомага случая от 2021 г. чрез обмен на информация между правоохранителните органи и анализ на придобитите данни, а служител на агенцията е командирован в България по време на операцията за подпомагане на разследването. В Евроджъст случаят е отворен през януари 2022 г. по искане на властите във Великобритания.