След години на отлагане в Афганистан през следващата седмица ще заработи национална електронна система за документи за самоличност, предаде ДПА.

Това съобщи днес говорителката на централната служба за гражданска регистрация Робина Шахаби. По думите й първата такава лична карта ще бъде връчена на нейния носител лично от президента Ашраф Гани.

Вече са подадени около половин милион заявки за издаване на новите документи за самоличност, а печатането на картите ще започне скоро, добави говорителката.

Електронните карти, които ще заменят документите на хартия, ще съдържат биометрична информация, а освен това ще помогнат за ограничаването на измамите с гласове на парламентарните избори догодина.

Според съобщения на афганистански медии в новите карти ще бъде отбелязано гражданството, религията и националността на носителя.

Решението дали да има графа националност предизвика емоционален дебат в многоетничната азиатска страна, включително в парламента, и затова въвеждането на новата система за лични документи бе забавена с години, отбеляза ДПА.