В Афганистан талибаните обградиха Кабул, а властта капитулира. Водят се преговори по предаването на ръководството на страната на талибаните.

Столицата на Афганистан остана единственият голям град извън контрола им, но рано сутринта беше обградена от тях от всички страни.

Cмяната на властта ще стане мирно, без щурмуване на Кабул, заяви говорител на талибаните.

За ръководител на преходното правителство се спряга бившият вътрешен министър и посланик в Германия Али Ахмад Джалали, който в момента е част от академичната общност на Съединените щати. 

Пред "Ройтерс" представители на талибаните са заявили, че искат да поемат властта, без тя да минава през временно правителство, но в изявление на вътрешният министър на Афганистан Абдул Сатар Мирзаквал ще бъде сформирана преходна администрация.

Снимка: Ройтерс

Според местни и световни медии афганистанският президент Ашраф Гани е напуснал страната. По непотвърдена информация той е отпътувал за Таджикистан.

Талибаните очакват мирен преход на властта през следващите няколко дни. Кабул беше обграден, след като само за 10 дни те поеха контрола над всички други големи градове в Афганистан.

Кореспондентът на „Скай Нюз“ Стюарт Рамзи съобщава, че е видял шествие на талибани в Кабул, но бунтовниците не са демонстрирали с оръжия.

На афганистанските сили, които бяха струпани в столицата, беше разрешено да се приберат у дома. Болниците и спешните служби продължават да работят.

Eдинственият изход от града е през летището, което остава отворено, но вече има отклонени полети. Местните теглят спестяванията си и се опитват да избягат от столицата.

Улиците са пълни, образували са се огромни задръствания, според кадри, споделени в „Туитър“. А на границата с Пакистан има километрични опашки с чакащи да напуснат страната.

Снимка: Ройтерс

„Сигурността на Кабул е гарантирана. Няма да има атака срещу града. Столицата и властта ще бъдат предадени на временна трета страна“, каза в специално изявление вътрешният министър на Афганистан Абдул Сатар Мирзаквал.

Малцина обаче са решени да останат.

„Знам, че талибаните са тук, не страхувам от тях. Няма да се върнем пак в тъмната ера. Момиче съм и не ме интересуват нито Пакистан, нито Америка, никой. Аз съм тук. Дори да ме убият – от какво да се страхувам –това е моята родна земя“, казва Мириам, жителка на Кабул.

Снимка: Ройтерс

Чужденците могат да напуснат Кабул или да се регистрират при администрацията на талибаните. САЩ евакуират служителите на посолството си с помощта на 5000 военни.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!