Талибаните вече влизат от всички страни в Кабул, съобщи афганистанското вътрешно министерство, цитирано от „Ройтерс“.  По информация на телевизионния канал "Ал Арабия" бунтовниците вече са на международното летище на града, а столицата е напълно обкръжена. Ислямистите са наредили на бойците си да се въздържат от насилие.

Кабул остана единственият голям град, който не е под контрола на групировката. През изминалата нощ беше превзет и Джалалабад. Градът има ключово местоположение заради основен път, който свързва страната с Пакистан.

Снимка: Ройтерс

Жителите на Джалалабад се будят тази сутрин с разветите бели знамена на талибаните. Градът пада без боеве. Решението за капитулация е взето, за да се избегнат "жертви и разрушения", заявиха местните власти.

В Кабул се струпват специални части на афганистанската армия. Нещо невиждано досега – толкова много военни на едно и също място в един и същ момент, докато талибаните вече започнаха своето настъпление.

„И правителството, и талибаните, отхвърлиха предишни предложения за прекратяване на огъня и някаква форма на подялба на властта. Последното предложение на талибаните включваше и оттеглянето на афганистанския президент, което той отхвърли. Но фактът, че той каза, че ще тръгне след талибаните, може да е само лоша новина за Кабул и по-важното – за хората, които живеят тук“, казва кореспондентът на „Скай Нюз“ Стюарт Рамзи.

Междувременно афганистанският вътрешен министър Абдул Сатар Мирзаквал увери, че ще има "мирно предаване на властта" на преходно правителство в Афганистан, съобщи "Франс прес".

Британски и американски войници пристигат в Кабул. С хеликоптери и бронирани коли САЩ започнаха да евакуират посолството си. 5000 военни трябва да помогнат за безопасното извеждане на американския персонал от страната.

Докато западните държави се опитват да евакуират своите граждани, повече от 250 000 местни жители от различни части на Афганистан продължават да търсят спасение в Кабул.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!