Аферата "Пегас" ще бъде разследвана от специална комисия в Европейския парламент. Решението беше взето тази седмица. Междувременно евродепутатите изслушаха редица жертви на шпионския скандал.

До създаването на анкетната комисия в Европейския парламент се стигна след разкрития, че правителства на държави от ЕС са използвали софтуера "Пегас". Шпионирани са били политици, дипломати, правозащитници и журналисти.

Преди дни избухна скандал в Полша, когато стана ясно, че вероятно е била следена дори Сметната палата, както и няколко опозиционни лидери.

В началото на месеца евродепутатите изслушаха в Брюксел свидетелските показания на две от жертвите на шпионската афера – полски прокурор и унгарски журналист. Именно Унгария заедно с Франция е сред най-засегнатите от шпионския софтуер държави в ЕС.

"Пегас е новото глобално оръжие за заглушаване на журналисти", това е заключението в международно разследване на репортери от 17 страни. Те доказаха, че близо 200 журналисти са били шпионирани. Авторите на това разследване получиха и специалната награда за журналистика на Европейския парламент.