Докато в част от Централна Европа термометрите отбелязаха летни температури през април, Северозападна Франция е връхлетяна от буря.

Снимка: Ройтерс

Ураганни ветрове и вълни с големината на цунами удариха бреговете на Бретан. Наводнени са крайбрежните улици. Вятърът на места достига 130 км/ч. 

В части на Нормандия има прекъсвания на транспортните връзки. Издаден е оранжев код за лошо време. През нощта се очаква температурите да се понижат, като на места няма да превишават 15 градуса. 

Снимка: Ройтерс

Това обаче далеч не е първият страховит ураган, връхлитащ Франция от началото на тази година. Само преди месец бурята "Моника" удари Южна Франция и отне живота на петима души. 

Жертвите са загинали, след като колите им са попаднали в течение и са били отнесени от наводненията. 

Снимка: Reuters

Бурята „Моника“ донесе проливни дъждове, които предизвикаха наводнения и свлачище в Ница. Имаше и издадени предупреждения за лавини в Алпите.

Южна Франция по-редовно става жертва на внезапни бури. През 2022 г. 22 души загинаха при бурни ветрове и наводнения.

А в Казахстан властите евакуираха над 97 000 души, заради наводнения след рязкото повишаване на нивата на реките Урал и Тобол. Заради снеготопенето реките причиниха наводнения и в Русия, където също бяха евакуирани жители, а бедствената ситуация продължава.