Русия действа по начин, който предизвиква загриженост в Алианса. Генералния секретар беше много ясен: иска да продължи диалога с Русия, от военна гледна точка ние трябва да сме готови да изпълним своите задължения. Това заяви в интервю за bTV адмирал Мишел Хауърд, първата жена командир на боен кораб в американския флот.

Днес тя отговаря за 16 кораба и общо 11 000 души екипаж.

„Аз съм командващ на силите на НАТО в Неапол и съм отговорна за южната част на Алианса – 28 нации, включително и САЩ. Отговарям за Черно море, Средиземно море и за мисията в Косово. През последните няколко години Русия се опитва да се наложи с военни средства, а ние имаме отговорност като съюз да се съобразяваме и да градим колективна отбрана. За нас е важно да продължим да работим заедно като съюз”, подчерта тя.

По думите й от срещата в Уелс насам е направено много за повишаване на съвместимостта на натовските въоръжени сили по суша и море, но има още какво да бъде подобрено.

Актуално ли е предложението за обща флотилия на Алианса в Черно море? „Всякакви идеи и концепции как да сме по-силни винаги ще е на масата”.

Какво е да си чернокожа жена в американския флот и как една дама се справя с голямата отговорност? Вижте във видеото на Габриела Наплатанова, която разказа в студиото на „Тази събота” какво е да си военен репортер.