Абдикиралата датска кралица Маргрете II е хоспитализирана след падане в дома си, съобщиха датските медии, цитирани от АП.Маргрете II, която е на 84 години, е била приета в университетската болница в столицата Копенхаген и е останала под наблюдение.

Съобщава се, че тя е в добро състояние.

Маргрете трябваше да участва в събитие утре по повод на 75-годишнината на катедрата по археология в университета в град Орхус, но участието ѝ вече е отменено.

Абдикиралата кралица на Дания е изучавала праисторическа археология в Копенхагенския университет. В миналото тя на няколко пъти заяви, че ако не беше монарх на Дания, е щяла да стане археолог, припомня АП.

 

През януари кралица Маргрете стана първият датски монарх, който абдикира от близо 900 години насам. Тя отстъпи трона на сина си, престолонаследника принц Фредерик.

Кралицата се ползва с широка подкрепа и одобрение от датчаните. Възкачва се на престола на 31-годишна възраст, след кончината на баща си крал Фредерик IX.

През 1967 се омъжва за дипломата Анри Мари Жан Андре, който получава титлата Негово кралско височество принц Хенри от Дания.

Принц Хенри е неин консорт до смъртта си през 2018 г. С избора си на кремация и да не бъде положен до съпругата си, той нарушава 5-вековна традиция.

Маргрете и Хенри имат двама синове – престолонаследникът Фредерик Андре Хенрик Кристиан, който днес става крал Фредерик X, и принц Йоахим Холгер Валдемар Кристиан.

Фредерик се жени за австралийката Мери Елизабет Доналдсън през 2004 г. Двамата се запознават в пъб в Сидни по време на олимпийските игри. Тя мениджър продажби, родена в Тасмания. Към днешна дата той е на 55, тя е на 51. Имат 4 деца.