Заловеният в Белгия основен заподозрян за парижките атентати от ноември миналата година Салах Абдеслам няма да се противопостави на екстрадиция във Франция, обяви адвокатът му Свен Мари във вторник.

„Салах Абдеслам ме помоли да ви информирам, че желае да замине за Франция възможно най-скоро”, каза Свен Мари пред телевизия BFM, цитиран от Ройтерс.

По думите му Абдеслам иска да даде обяснения във Франция.

Парижкият прокурор Франсоа Молен заяви миналата седмица, че в най-лошия случай може да отнеме три месеца Абдеслам да бъде предаден на Париж, след като задържаният, който е френски гражданин, обяви, че не желае да бъде екстрадиран в родината си.

Абдеслам трябва да се изправи пред съда в Брюксел на 31 март.

Самоубийствените атентати в Брюксел във вторник взеха 31 жертви. Смята се, че атаките са свързани с терористичните актове в Париж и ареста на Абдеслам.

Трима са идентифицираните до момента атентатори, отговорни атаките в белгийската столица.

На снимката от летище „Завентем” вляво е - Нажим Лакрауи, това е най-вероятният производител на експлозивите на терористите от Париж на 13 ноември миналата година и от Брюксел преди 2 дни. Той е и получателят на есемеса, изпратен от атентаторите от зала „Батаклан” в Париж, в който те предупреждават, че преминават към незабавни действия.

В средата е големият брат Ибрахим Ел Бакрауи. От вчера полицията разполага с негов компютър, вътре е открит звуков файл, а в текста Ибрахим обяснява на близките си защо преминава към незабавни действия и страха си да не завърши в затворническа килия.

Човекът вдясно със светлото яке и шапката все още не е идентифициран. Знае се обаче, че в неговия багаж се намира най-мощният експлозив, който не е активиран.

Мъжът с черната шапка оставя багажа на летището, напуска периметъра на „Завентем” малко преди двете експлозии.

Терористът от брюкселското метро е малкият брат Ел Бакрауи – Халид.

Снимка: БГНЕС

Според камера за видеонаблюдение секунди преди Халид да влезе в метростанция „Малбек” той е бил придружаван от друг мъж със съмнително голям багаж.

По-рано турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че Ибрахим Ел Бакрауи е бил задържан през юни 2015 г. в Турция, а по-късно експулсиран обратно в Белгия.

„"Един от брюкселските атентатори беше заловен в Газиантеп през юни 2015-а година и депортиран. Уведомихме писмено белгийските власти за депортирането му на 14 юли 2015-а. Въпреки предупреждението ни, че този човек е чуждестранен боец терорист, белгийските власти не откриха той да е свързан с терористична дейност", посочи Ердоган.

Белгийските власти обаче отговориха, че Ибрахим Ел Бакрауи не е бил експулсиран към Белгия, а към Холандия. Той е познат на белгийската полиция като свързан с бандитизма, а не с тероризма.

Днес в Брюксел започва извънредна среща на европейските министри на правосъдието и на вътрешните работи.