Палестинският държавен глава Махмуд Абас бе тържествено посрещнат от турския си колега Реджеп Таийп Ердоган и 16 войни в доспехи, представящи различни моменти от историята на южната ни съседка.  

Двамата лидери позираха в новия ултраскъп президентски дворец в Анкара на фона на мъже, облечени в блестящи ризници и шлемове и въоръжени с копия и мечове.

Палестинският президент трябва да бъде извинен за това, че вероятно си е помислил, че присъства на сцената на историческа филмова драма или на някой балет, коментира иронично британският „Гардиън”. Изданието обръща внимание на твърде лъснатите снаряжения и фалшивите мустаци на статистите, като ги нарича не особено исторически.

Реакции имаше и в социалните мрежи. Турският журналист Кадри Гюрсел нарече събитието „Османски цирк в двореца”. Той публикува и снимка с уверението, че е истинска.


Официалната анадолска агенция по-късно уточни, че всеки един от 16-те войни представляват империите в турската история. Започват от Хунската империя, основана около 200 година Пр. Хр., преминават през империята на селджуците, Ярък империя и стигат до Османската империя, която се разпада през 20-те години на миналия век с поставянето на основите на модерната турска република.

Почит към тези империи е отдадена и в официалния печат на президентството, на който има 16 звезди. Символите бяха добавени, след като Ердоган бе избран за държавен глава.

Ердоган откри своя спорен нов президентски дворец в покрайнините на Анкара през октомври миналата година. Сградата е с 1500 стаи и струва около 490 милиона евро. 

Тогава той обяви, че палатът е символ на „новата” Турция, която строи. Опонентите му обаче разкритикуваха разхода като нелепа екстравагантност в все по-авторитарната държава.