Около 90 души бяха арестувани в Истанбул за участие в протестите срещу турското правителство в мегаполиса, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на Анадолската агенция. Сътрудници на отдела за борба с тероризма към градската полиция са приключили с разпитите на 70 от най-активните демонстранти. Тези хора, които са участвали в сблъсъци на площад „Таксим”, ще бъдат изправени пред съда.

Репортерите на канадската държавна телевизия Си Би Си Саша Петричич и Дерек Стофел също са били задържани от полицията в Турция. Медията е в контакт с тях и по думите им, те са добре. Последното съобщение на Петричич в „Туитър” гласи: „Арестуван”. Причините за ареста не се съобщават.

Неколкостотин души бяха задържани в Турция от началото на протестите преди повече от две седмици. Почти всички арестувани бяха освободени, след като били разпитани. Трима полицаи в град Измир бяха отстранени от работа днес за прекомерна употреба на сила срещу демонстранти.

Междувременно АП съобщи, че правителството е готово за референдум, на който да се реши съдбата на парка "Гези". Агенцията се позова на заместник-председателя и говорител на управляващата ислямистка Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Хюсеин Челик обяви това след днешната първа срещу между премиера Реджеп Тайип Ердоган и представители на демонстрантите.

Изявлението е първи голям жест на турското правителство за намиране на изход от кризата, отбелязва АП.

По-рано днес премиерът Ердоган повтори убеждението си, че протестите имат връзка със сили извън страната, добавяйки, че в тях са замесени лобита и чужди медии, пише вестник „Хюриет”.

„Макар и не точно по този начин, ние предвидихме тези събития като серия от конспирации още преди три месеца. Ние получихме няколко доклада от разузнаването”, заяви Ердоган по време на срещата си с председателя на Съюза на турските занаятчии и търговци Бендеви Паландюкян.

След относително затишие през деня, на площад „Таксим” днес отново зрее напрежение. С настъпването на нощта демонстрантите се събират за поредния протест, за да изразят недоволството си от управлението на Ердоган.

В първи опит за диалог с протестиращите министър-председателят днес разговаря с изявени интелектуалци. Срещата бе при закрити врата и резултат от нея още няма, но Европейският съюз оцени доброто желание за диалог.

Правителството оценява щетите от протестите досега на 75 милиона турски лири или 40 милиона долара, но според предприемачите пораженията са много по-тежки.

Към призивите за диалог се включи и генералният секретар на ООН Бан Ки Мун. Представители на „Амнести интърнешенъл” се срещнаха с валията на Истанбул и поискаха спиране на полицейското насилие, но според турските медии са си тръгнали от срещата силно разочаровани.

  • Турски полицаи са осъдени на затвор за убийство на демонстрант
  • Сълзотворен газ и водни оръдия за годишнината на „Таксим” (снимки)
  • Ердоган призова турските младежи да игнорират годишнината на "Таксим"
  • Нови две жертви на безредиците в Турция
  • Момче на 15 г., ранено на протест в парка „Гези”, издъхна след 269 дни в кома
  • 255 демонстранти от Революцията "Таксим" отиват на съд
  • Турция ще произвежда сама сълзотворен газ
  • 715 задържани по време на протестите в Турция
  • Турски младеж, ранен по време на протестите, излезе от двуседмична кома
  • Спад на доверието към управляващата партия в Турция