Темата за войната в Украйна е основна на Общото събрание на ООН. Световни лидери разкритикуваха Русия от трибуната на форума през изминалата седмица. Имаше дори и искания Русия да бъде изключена от Съвета на сигурност на ООН. 

Руският външен министър Сергей Лавров защити в Ню Йорк референдумите в окупираните от Русия украински територии. 

Той заяви, че регионите на Украйна, където се провеждат референдуми за присъединяване към Руската федерация, ще бъдат под пълна защита на Русия, ако те бъдат анексирани по време на реши само на годишната сесия на Общото събрание на ООН. 

Лавров обвини и Запада в “безпрецедентна русофобия”. 

Американският президент Джо Байдън отправи предупреждение, че ако Русия анексира украински територии, реакцията на Съединените щати и съюзниците ще бъде бърза и сурова. Той предупреди за нови санкции, които биха били наложени на Русия, ако тя направи опит да анексира територии на Украйна, той още нарече организираните референдуми от Русия като пародия. 

Основната тема през изминалата седмица на 77-ото Общо събрание на ООН беше войната в Украйна, а редица световни лидери отправиха остри критики към Русия. Сред тях бяха френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц, както и турският президент Реджеп Ердоган. Притесненията пък на Запада и на Съединените щати се засилиха, след като в сряда руският президент Путин обяви частична военна мобилизация в страната, както и предупреди за евентуално използване на ядрени оръжия. 

След това на Общото събрание се чуха дори и искания Русия да бъде изключена като постоянен член на Съвета на сигурност на ООН.