Руският външен министър Сергей Лавров и членове на руската делегация са получили виза, за да може да участват в годишната сесия на Общото събрание на ООН. Това съобщи „Ройтерс“, позовавайки се на руска информационна агенция и външното министерство.

От седмици насам Русия отправя критики към САЩ за това, че не издава визи на членове на руската делегация. Това ги лишава от възможността да участват в 77-ата сесия на събранието, което започва днес в Ню Йорк.

Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на Сергей Лавров, както и на президента Владимир Путин, още на 25 февруари. Ден след началото на руското нахлуване в Украйна.

Тогава от ведомството написаха, че "президентът Путин и министър Лавров са пряко отговорни за непровокираното и незаконно нахлуване на Русия в Украйна, демократична и суверенна държава“, припомня „Фокус“.

„Днес бяха издадени визи на Лавров и на част от тези хора, които ще го придружат“, съобщи агенция Интерфакс, цитирайки руското външното министерство.

Москва обвинява САЩ, че се опитват да блокират пълното участие на Русия на Общото събрание, като бави издаването на визи на руснаците, които трябва да присъстват. Заседанията на високо равнище започват следващата седмица.