Германските служители по сигурността заявиха, че са арестували над 750 души и са конфискували големи количества наркотици след дешифриране на тайна кореспонденция, осъществявана чрез приложението "ЕнкроЧат", предаде Ройтерс.

Разследването е започнало през април 2020 г. и се основава на данни, получени чрез наблюдение на комуникацията между потребители на „ЕнкроЧат“, които са участвали в незаконна търговия с наркотици.

Немските власти, заедно с френски и немски следователи, са успели да направят пробив, благодарение на който са следили активността на хиляди хора в приложението в продължение на три месеца.

По време на акцията разследващите са иззели 3,2 тона канабис, около 320 килограма синтетични наркотици, над 125 000 таблетки екстази, почти 400 килограма кокаин и 10 килограма хероин.

Конфискувани са и 310 оръжия, над 12 200 куршума, както и имущество на стойност 168 милиона евро.

По информация на немските власти случаят все още не е приключен и разговорите продължават да се проверяват.

Какво е „ЕнкроЧат“?

„ЕнкроЧат“ е приложение за шифриране на съобщения, което е създадено от датска компания, специализирана в продажбата на телефони, създадени специално за технологията за шифриране и предлагаща сигурност и конфиденциалност на нейните потребители.

Всеки, който е бил готов да плати 1000 евро за специален телефон и годишен абонамент от 3000 евро е можел да ползва услугата. Това са направили над 60 000 души по света.

През юни 2020 г. обаче приложението беше спряно, а месец по-късно във Великобритания беше извършена най-голямата операция срещу организираната престъпност, при която бяха арестувани близо 800 души, бяха задържани над 2 тона наркотици, както и милиони британски лири.

До края на миналата година подобни операции бяха проведени и в други страни като Швеция и Норвегия, а общият брой на арестуваните заради злоупотреби, уговорени чрез „ЕнкроЧат“, надхвърли хиляда.