Във Великобритания беше извършена най-голямата операция срещу организираната престъпност. Арестувани са близо 800 души и са задържани над 2 тона наркотици и милиони британски лири. Това става след като службите разбиха системата за криптирани съобщения „Енкрочат“. 

Всеки, който е готов да плати 1000 евро за специален телефон и годишен абонамент от 3000 евро е можел да ползва услугата. До момента това са направили над 60 000 души от целия свят.

„Енкрочат“ е приложение за шифриране на съобщенията, което е създадено от датска компания, която е специализирана в продажбата на телефони, създадени специално за технологията за шифриране. И предлагаща сигурност и конфиденциалност на съобщенията от тази платформа“, обяснява Дийпак Виж, директор на ABV Solicitors.

Снимка: btvnovinite.bg

Разбитата мрежа е давала възможност за пране на пари, поръчки за убийства и сериозна незаконна дейност по целия свят. Но шифрираните съобщения не са привилегия само на престъпниците, коментира Дийпак Виж.

„Шифрирането се използва законно от много потребители за различни цели, от военни до държавни глави, политици, хора от високите слоеве на обществото, звезди, но и от хора, които биха искали да комуникират безопасно един между друг, казва Виж.

Разкритата мрежа поставя въпроса незаконно ли е да се използват и продават такива приложения и престъпник ли е всеки, който го прави.

„Не, не е, няма закони, които да забраняват използването на криптирани комуникации и в този смисъл не можем да кажем, че всеки, който използва подобна възможност прави нещо незаконно. И дори от „Енкрочат“ посочват, че поне 10% от използвалите чата, са хора, които не са свързани с престъпна дейност. И не, не е незаконно да продаваш телефони с възможност за криптиране“, категоричен е Виж.

Въпреки че темата за чатовете става популярна сега, включително и в България, криптираните мобилни технологии са познати от много време.

„Има много такива приложения, преди да се появи „Енкрочат“, можеше да се ползва „МакроДигитал“, „Сайлънт Съркъл Блек Фоун“, и много други производители. Това е една огромна индустрия“, казва Дийпак Виж.

Остава въпросът дали след разкритията в най-голямата разбита престъпна мрежа за използване на криптиране ще се окаже, че има и българи, които са ползвали „Енкрочат“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!