Почти 800 ареста, 2 тона иззети наркотици, десетки оръжия и 54 милиона британски лири в брой. С това се похвалиха британските спецслужби, след като в продължение на месеци подслушваха и разбиха платформата за криптирани комуникации EncroChat, използвана от хакери и наркодилъри.

Снимка: Reuters - Metropolitan police

Снимка: Reuters - Metropolitan police

С телефон, който ЕncroChat продава за около 1000 евро с инсталираното приложение, чийто годишен абонамент е 3000 евро, в света говорят близо 60 000 души. През март органите на реда проникват в системата за чат и започват да се подготвят за арести.

Снимка: btvnovinite.bg

Операторите на EncroChat разбират за пробива в системата едва на 13 юни. Веднага предупреждават клиентите си да изхвърлят телефоните, но вече е късно.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това са, да ги наречем - емблематични, недосегаеми хора, които години наред се укриват от закона. Сега успяхме да влезем вътре и да видим какво точно правят.", казва Нили Холанд, директор „Разследвания“.

Снимка: btvnovinite.bg

Прихванати и дешифрирани съобщения доведоха до арестите на 746 души, сред които и служители на реда, както и за изземването на пари, наркотици и оръжия в огромни размери.

„Това е само началото. Арестувахме голям брой хора, имаме още много за арест и в резултат на тази операция прекъснахме работата на организирани престъпни мрежи за седмици, месеци и години напред.", разкрива Кресида Дик, комисар на лондонската полиция.

Снимка: btvnovinite.bg

Чрез платформата за криптирани комуникации са организирани убийства на престъпници от съперничещи си групи. Използвана е и за разпространение на незаконни стоки и пране на пари.

Проведената съвместно с Интерпол операция се определя като най-голямата срещу организираната престъпност в съвременната история на Великобритания. bTV отправи официално запитване за това има ли сред арестуваните български граждани, но получихме отговор, че на този етап не може да ни бъде предоставена такава информация.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!