Очаква ни една година с драстични промени в международните отношения, като източниците на нестабилност в някои случаи са далечни, а в други – буквално от другата страна на нашите граници. Това стана ясно от анализа на бившия зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в студиото на „Тази сутрин”.

Той избори 6 събития, които биха имали много сериозно влияние върху световната политика. Първото е влизането на Доналд Тръмп в Белия дом и неговата заявка „доста сериозно да разклати международните отношения”. Като отговор на изборите в Иран се очаква победа на по-твърдолинейните политически сили, а на XIX си конгрес Китайската комунистическа партия може да заеме още по-агресивен курс спрямо САЩ, посочи Керемедчиев.

Отново тази година брекзитът се очаква да бъде стартиран и така ЕС да бъде допълнително отслабен. На Стария континент също ще има избори – в Германия и Франция. „Ангела Меркел дори и да спечели тези избори, ще остане в изолация”, коментират бившият зам.-министър. По думите му ключовите съюзници на канцлера в лицето на Франсоа Оланд и Дейвид Камерън на практика вече са извън политическата сцена.

Ако Великобритания, която най-силно подкрепя санкциите срещу Русия, като цяло напуска ЕС, то във Франция очакванията са на власт да дойде президент, който да е отворен за диалог с Владимир Путин и така „тази политика на конфронтация и санкции ще престане през тази година”.

На този фон в Турция се готвят за рефенредум, който може да проправи пътя на Реджеп Ердоган към президентска република. „На Турция трябва да се помогне, защото тя е последната преграда пред дестабилизация на цяла Европа. Ердоган може да се обвинява, че е диктатор, но в момента на Турция й трябва здрава ръка”, коментира Милен Керемедчиев.

Според него южната ни съседка в момента има много сериозни финансови проблеми – чуждестранните инвестиции са се стопили наполовина, намаляват туристите, а разходите за сигурност и отбрана растат заради военната кампания в Сирия и непрекъснатите атентати.