Приключи гласуването на президентските избори в Черна гора . По първоначални данни избирателната активност до 18 ч местно време е била около 53%.

Изборът на хората е между досегашния държавен глава Филип Вуянович, който иска трети мандат и дипломатът и бивш външен министър Миодраг Лекич.

Демократическата партия на социалистите обяви победата на своя кандидат – действащия президент Вуянович. Това се посочва в съобщение на партията, цитирано от РИА "Новости".

Според оценката на социалистите Вуянович набира 65% от гласовете след обработката на приблизително 7% от данните от избирателните секции. От своя страна партията на втория кандидат Миодраг Лекич „Демократичен фронт” съобщава, че съотношението между гласовете за участниците в изборите е 50 на 50%.

Право на глас имаха 511 405 гласоподаватели, които можеха да гласуват в 1169 избирателни секции в 21 общини. Организирането на вота в Черна гора възлиза на 1,2 млн. евро.

Миодраг Лекич се оплака от "нередности" по време на днешното гласуване, които по думите му са опетнили вота."Изборите са моментът на истината в демократичните държави", заяви Лекич пред журналисти, след като гласува. "Искам това да се случи в Черна гора", допълни 65-годишният бивш дипломат.

Фаворитът за президентския пост - настоящият държавен глава Филип Вуянович обеща да увеличи усилията на страната за присъединяване към ЕС в преговорите, които започнаха в средата на миналата година. "Това е предварително условие за по-добър живот", каза 58-годишният Вуянович, който се бори за трети 5-годишен мандат.

Кандидатът на опозицията Миодраг Лекич обвинява Вуянович и управляващата Демократична партия на социалистите в монополизиране на властта в интерес на корумпирания елит.