В резултат на скандала с конското месо във Франция са паднали с 50% продажбите на всички полуфабрикати с говеждо. Данните оповестяват експертите по маркетингови проучвания на компанията „Нилсен”.
Засегнат се оказва широк асортимент замразени храни – лазаня, мусака, различни видове храни с кайма – общо около 250 марки храни. „Продажбите на местни полуфабрикати са паднали до 300 тона, в сравнение със същия период на миналата година”, подчертават експертите.
Интересното в случая е, че според допитването доверието на потребителите се е разклатило не толкова към съдържащите месо, а към всички замразени храни, широк избор на каквито се предлагат в магазините във Франция. При това най-сериозно пострадал е имиджът именно на френските производители.
Представители на здравните и земеделските ведомства установиха, че подменянето на говеждото с конско е извършвано от фирма "Спангеро", главен доставчик на месо за големите европейски производители на замразени храни.
Мащабите на аферата се оказаха колосални. Следи от конско в полуфабрикатите бяха открити във Великобритания, Германия, Ирландия, Испания, Кипър, Люксембург, Румъния, Франция, Швеция и дори в Хонконг. Все пак в нито един от случаите не става дума за риск за здравето на потребителите, защото конското месо е било качествено.