Израелските войски продължават да се струпват в близост до Газа преди началото на обявената сухопътна офанзива. Израел продължава да нанася удари. А ООН предупреди за „безпрецедентна хуманитарна катастрофа“ в ивицата Газа.

Тел Авив обяви, че броят на заложниците в ръцете на терористичната групировка „Хамас“ е 199. Тази нощ Съветът за сигурност на ООН се събира отново заради конфликта в Близкия изток.

Какво се случва в Ивицата Газа?

Израел нанася точкови удари по позиции на „Хамас“. Наред с хилядите цивилни жертви по данни на израелската армия, до днес са ликвидирани шестима високопоставени лидери и командири на организацията.

Снимка: bTV

Същевременно на север остава заплахата от „Хизбула“. През последната седмица ливанската проиранска групировка няколко пъти атакува Израел, като при ответните удари бяха убити няколко ливански бойци. Говорител на израелската армия предупреди, че „ако „Хизбула“ направи грешката да ни подложи на изпитание, отговорът ще бъде смъртоносен“.

А заради продължаващите ракетни удари от „Хамас“, извършвани от Газа, от снощи тече евакуация на израелския град Сдерот. Това е първата евакуация на цял град в историята на Израел. В Сдерот живеят 30 000 души. По съобщения на информационните агенции около 20 000 са вече евакуирани. 

Какви ракети използват бойците на „Хамас“?

Американският институт за изследване на войната и порталът Global Security разкриват какви ракети използват бойците от „Хамас“. Те са пет вида и всяка от тях е с различен обсег на действие.

Ракети „Касам“ 

С най-малък обсег са ракетите „Касам“ -  16 километра. Голяма част от тях се произвеждат в домашни условия. Казват се „Касам“, защото се за пръв път се ползват от бригадите „Изедин Ал-Касам“.

Снимка: bTV

Ракети „Град“

Според разузнаването на Израел, цитирано от Института за изследване на войната и Global Security, „Хамас“ използва и два вида ракети „Град“, които се произвеждат от страни като Сирия и Иран по стари съветски технологии. Според заряда им те имат обхват между 20 и 45 километра.

Ракети „Фаджр“

Според същите източници „Хамас“ използва и произвежданите в Иран ракети „Фаджр“. Те могат да поразяват цели до 75 километра. Същите ракети ползват и бойците на „Хизбула“.

Снимка: bTV

Ракети R-160

„Хамас“ разполага и с далеч по-далекобойна ракета - R-160. Тя е произвеждана в Сирия и има обхват от 150-160 километра. С такива ракети са нанасяни удари по Ерусалим и дори по северния град Хайфа. R-160 е много по-компактна, но има два пъти по-голяма далекобойност от „Фаджр“.

Следете всички събитията в нашия онлайн репортаж.