Френският президент Еманюел Макрон и съпругата му Бриджит организираха помпозно пиршество за чудо и приказ в чест на визитата на крал Чарлз III и кралица Камила във Франция. Официалната вечеря се състоя не къде да е, а в Огледалната зала на Версай – дворец с 400-годишна история.

Сред специалните гости беше британската рок легенда Мик Джагър.

Чарлз и Камила са на тридневно посещение на Париж и Бордо, като вечерята във Версай беше кулминация на събитията, на която присъстваха над 150 гости.

Снимка: Reuters

От офиса на френския президент заявиха, че визитата на Чарлз III напомня за тази на кралица Елизабет II, която е приета през 1972 г. от президента Жорж Помпиду. Това беше оценено високо от Чарлз III, съобщават дипломатите.

„Това е част от неспирната история на Версай. Имаме истории за всички посетители, дори и за краля на Великобритания.

Снимка: Reuters

Залата с огледалата е може би най-добре познатото място от Версай. Голямата галерия в бароков стил е пищно декорирана в златно, за да илюстрира силата на монарха Луи XIV – Кралят Слънце. Сега вместо мястото да бъде изпълнено с групи от туристи, залата беше затворена в продължение на няколко дни, за да бъде подготвена за поредния кралски бал.

Менюто на бляскавата вечеря включваше син рак и краб, последвани от класическо френско пиле и гретен с гъби. Менюто беше подготвено от френските топ готвачи Ан-Софи Пик и Яник Алено – и двамата носители на по три звезди „Мишлен“.

Снимка: Reuters

Сирената също бяха подбрани така, че да изразяват историята на Франция. За десерт световноизвестният експерт по сладкишите Пиер Ерме подготви специален френски макарон с крем от листа на роза, малини и личи.

Разбира се всичко беше полято с огромни количества шампанско и френско вино.

Единственото, което липсваше на масата е класическият френски фоа гра, защото беше забранен от крал Чарлз III заради насилствения начин на отглеждане на гъски.

Снимка: Reuters

Залата с огледалата беше преобразена с огромна 60-метрова маса така, че всички да могат да бъдат „на една вечеря с краля“.

Освен кралските и дипломатически особи, на приема присъстваха и много известни личности. Сред тях бяха бившият футболен треньор Арсен Венгер, френската футболна звезда Дидие Дрогба, футболистът Патрик Виеира и олимпийският шампион Тони Естанге. От шоубизнеса поканени бяха британско-френската актриса и певица Шарлот Гейнсбург и звездата на рок музиката Мик Джагър.