Комисията по правата на човека в турския парламент заяви в свой отчет, че в страната живеят 4,3 милиона бежанци, предаде БТА, като се позова на в. "Хюриет".

С поред документа само 600 хиляди от тях имат разрешително за пребиваване. От останалите бежанци 3,4 милиона идват от Сирия, а 300 хиляди - от Ирак, Афганистан, Иран, Сомалия и други страни.

По информация на "Хюриет" това е най-големият брой бежанци в една страна в света и надвишава населението на третия по големина турски окръг (след Истанбул и Анкара) Измир - 4,223 милиона към 2016 г. по данни на турския статистически институт.

През март 2016 г. Европейският съюз и Турция постигнаха споразумение, според което всички нелегални мигранти, пристигнали в Гърция от Турция, трябва да бъдат върнати обратно. Тогава Брюксел обеща на Турция 6 милиарда евро, отмяна на визовия режим до лятото на същата година и отваряне на нова глава в преговорите за членство на Турция в ЕС в замяна на спирането на притока на бежанци и мигранти към Европа.

Оттогава обаче отношенията между Анкара и Брюксел съществено се влошиха. На 13 януари турският министър по европейските въпроси Йомер Челик заяви, че Турция не бива да се възприема като лагер за бежанци. Турция настоява ЕС да изпълни обещанието си за безвизов режим, заплашвайки в противен случай да се откаже от споразумението за мигрантите.