Хиляди се включиха в първия гей парад в Кипър, призовавайки за равни права в страна, в която влиятелната Православна църква твърдо отхвърля хомосексуалността, предаде „Ройтерс”.

Развявайки знамена с цветовете на дъгата, повече от 3 500 души, представители на различни поколения, мирно преминаха по улиците на кипърската столица, където преди гей парада се стигна до сблъсък между малка група протестиращи срещу проявата и полицията.

Кипър декриминализира хомосексуалността през 1998 г., пет години след като един от пионерите правозащитници в тази област Алекос Модинос успя да осъди страната в Европейския съд за правата на човека.

Правозащитната общност твърди, че Кипър все още изостава от другите страни от ЕС по отношение на правата на гейовете и бавно въвежда законодателството за еднополовите бракове. Хомосексуалните двойки в Кипър нямат същите права като бисексуалните при получаване на социални жилища и други помощи.

Малко преди да започне гей парада, около 200 души, сред които и духовници, организираха шумен протест пред парламента на страната. Когато протестиращите се опитаха да разкъсат полицейския кордон и да се доближат до участниците в парада, се стигна до сблъсъци между тях и силите на реда, предаде АП.