На днешния 26 април се навършват 29 години от ядрената катастрофа в АЕЦ „Чернобил”. По традиция ръководители на държавата и областите в Украйна и участници в преодоляване на последиците от бедствието, ще поднесат цветя и венци на мемориала на жертвите, предаде ТАСС.

В цялата страна се състоят възпоменателни концерти. Президентът Петро Порошенко дойде на територията на централата и изрази надежда, че ужасът от 1986 г. никога няма да се повтори.

По-рано този месец бе обявено, че дейността по прекратяването на експлоатацията на АЕЦ „Чернобил” е приключила. Сега централата е на етап снемане от експлоатация, за което
правителството в Киев ще изразходва тази година 710 млн. гривни (ок. 30 млн. долара).

В 01:23 часа на 26 април 1986 г. чернобилският реактор №4 експлодира. Светът стана свидетел на най-тежката ядрена катастрофа в историята на човечеството.

Взривът разпали пожар, който горя в продължение на 10 дни. Близо 300 000 души бяха принудени да напуснат домовете си. Междувременно Северна Европа бе обсипана от радиоактивни материали.

При експлозията загинаха двама души, но инцидентът нанесе изключително тежки вреди на хората, които се появиха дни, месеци и дори няколко години по-късно.

Според доклад на „Грийнпийс” от 2006 г., Чернобилската катастрофа е довела до над 250 000 случая на рак, от които почти 100 000 са се оказали фатални. През 2011 г. неправителствената организация „Съюз на загрижените учени” предположи, че броят на смъртните случаи вследствие на Чернобил ще варира около 25 000 – шест пъти над прогнозата на ООН. А според Международната агенция за ракови изследвания, инцидентът ще отнеме живота на 16 000 европейци до 2065 г.

Инцидентът в северна Украйна бе съчетание от дефектен дизайн и оперативна грешка, които създадоха смъртоносен радиоактивен облак. Реакторите на Чернобилската АЕЦ бяха спрени и по-късно извадени от употреба. №4 бе заграден с нестабилен бетонен пашкул.

Сега се работи върху изграждането на саркофаг на стойност 1,58 млрд. щатски долара. Сравняваната с ковчег структура ще пази останките на призрачния реактор и ще замени остарялата бетонна черупка. Структурата ще тежи 29 000 тона, ще бъде дълга 164 метра, а височината й ще достига 110 метра. Саркофагът ще съдържа високотехнологично оборудване за извършването в пълна безопасност на операциите по обеззаразяване на вътрешността на авариралата централа. Очаква се строителните работи да приключат през тази година.