Египетската столица Кайро е под обсада заради очакваните демонстрации на привържениците на ислямиската формация „Мюсюлмански братя". Те ще протестират срещу репресиите на режима спрямо тях.

По улиците на града са разположени над 25 000 полицаи и военни. Още от снощи военните започнаха да заемат позиции в провинцията за охрана на инфраструктурните обекти и държавните учреждения. За предотвратяване на възможни безредици в пълна бойна готовност са приведени антитерористичните части и армейски бригади за бързо реагиране.

Най-засилени са мерките за сигурност на емблематичния площад „Тахрир”, където преди повече от три години избухнаха първите протести срещу управлението на диктатора Хосни Мубарак. След неговото отстраняване от властта за президент беше избран представителят на „Мюсюлмански братя” Мохамед Морси, но той пък беше свален с военен преврат миналото лято.

Оттогава привържениците на „Мюсюлмански братя” са подложени на репресии и арести, а самата организация беше забранена.

Призивът на ислямистите за общонационални протестни действия в петъчния ден е първият открит опит от месеци насам да се организират големи протести в отговор на репресиите срещу привържениците на сваления президент ислямист Мохамед Морси, който е изправен пред правосъдието. Не е ясно дали опозицията наистина ще успее да изкара по улиците внушителни множества.

Много египтяни са отменили социални и други сбирки, избягват обществения транспорт и смятат да си стоят вкъщи в петък, страхувайки се от бомбени или други атаки и форми на насилие, отбелязва АП.

Лидери на т.нар. Салафитски фронт - ултраконсервативна групировка - призоваха мюсюлманската младеж да излезе на 28 май на въстание против военните и светските управници. Сред главните цели на бунта салафитите посочиха „запазване на ислямската идентичност” на Египет, въвеждане на шериата (ислямското право) и връщане на власт на сваления от военните през лятото та 2013 г. президент Мохамед Морси, наложен от движението „Мюсюлмански братя”. Движението, което бе забранено от военния режим и бе признато за терористична организация, също обяви, че поддържа „новата ислямска революция”.