Гръцкото правителство дава ход на конкурсна процедура за предоставяне на концесия на 23 регионални пристанища в страната. Повечето се намират в туристически райони. В частни ръце може да преминат портове като Закинтос, Миконос, Неа Епидврос, Крит, Каламария, Родос и други.

Мярката се прилага по линия на приватизационната програма на правителството в Атина. Концесиите ще бъдат предоставени на инвеститори, които ще поемат управлението и експлоатацията на пристанищата.

Целта на гръцкия кабинет е да финализира до края на годината приватизацията на една част от държавните активи. Предстои да се продаде газовата компания ДЕПА и държавната лотария. Трябва да се определят и условията за продажба на Пощенската спестовна каса и да приключи подготовката за приватизацията догодина на големите компании, като тази за спортни залагания ОПАП, гръцките пощи ЕЛТА, водоснабдителната фирма и други.

Миналия петък правителството задвижи процедурата по приватизацията на компанията пощите. В следващите месеци се очаква да стартират и процедурите по приватизацията на държавната лотария и олимпийския пресцентър, които да приключат до края на годината.