Повечето новини по дефиниция са непредсказуеми. Но, въпреки това, в световния календар има редица събития, за които е ясно, че предстоят. Някои са по-големи от други. Някои се очаква да бъдат значителни, дори разтърсващи. Въпреки че все още не знаем пълното въздействие на тези събития върху света, е ясно, че те ще окажат влияние върху 2022 г. и вероятно годините след това.

Юбилеят на кралицата

На 6 февруари Нейно Величество кралица Елизабет II ще бъде на трона от 70 години, а по-късно през годината Обединеното кралство ще отпразнува платинения й юбилей.

Снимка: #OperationCroissant

Във времето нейното управление е показателно за прехода на Великобритания от йерархична имперска сила до културно и социално разнообразна модерна нация.

Докато много британци ще очакват с нетърпение планираните юбилейни тържества през юни, други по целия свят може да ги използват като възможност да преоценят отношенията си с кралската институция.

Истината на Тръмп

Доналд Тръмп очаква да стартира своята нова платформа за социални медии до края на първото тримесечие на 2022 г. - най-късно до 31 март. Той има големи амбиции. TRUTH Social, както трябва да се нарича, има за цел да съперничи на Twitter и други платформи, които забраниха публикациите на бившия американски президент след бунтовете в Капитолия на 6 януари 2021 година.

Смелите амбиции са новата платформа да има 81 милиона потребители до 2026 г. Това, което остава неясно, са потребителските политики и дали тя ще се превърне в мека за поддръжниците на Тръмп и тези, които изразяват крайни възгледи.

Френските избори

Еманюел Макрон влезе в Елисейския дворец през 2017 г. на фона на нарастващото недоволството срещу статуквото във френската политика, предвещавайки това, което някои смятат за нова ера.

Снимка: Reuters

Появата му като центрист, който обедини ляво и дясно, за да победи крайнодесната Марин Льо Пен, беше разглеждана като победа срещу екстремизма. Но през четирите години, откакто той беше избран, вместо да избледнее като победено движение, крайната десница излезе на преден план, изпращайки няколко предизвикателства пред Макрон и пред кандидатурата му за преизбиране следващия април.

Към това се добавя и възраждането на дясноцентристите, което може да спъне Макрон дори преди втория тур на вота, ако в крайна сметка той официално обяви кандидатурата си.

Дори и при победа Макрон може да срещне трудност да поддържа имиджа на обединител във все по-разделената Франция.

Турнето на ABBA

Пред 2021 година, цели 40 години по-късно една от най-успешните европейски групи зарадва феновете си с нов албум.

Снимка: btvnovinite.bg

Легендарната шведска формация ще продължи да бъде активна и през новата година, за която е подготвила серия от иновативни виртуални концерти, стартиращи на 27 май. В тях песните ще се изпълняват от дигитални аватари на четиримата от ABBA. Те ще бъдат подмладени и детайлно анимирани от компанията за специални ефекти на Джордж Лукас.

Нова космическа станция

През август и септември са планирани изстрелвания на ракети за завършването на космическа станция. Лабораторният модул „Менгтян” ще бъде изпратен отвъд стратосферата, за да се присъедини към „Вентян” (друг лабораторен модул) и „Тиенхъ”, основният модул на новата китайска космическа станция. След като „Менгтян” заеме мястото си, Китай ще стане третата нация, която може да изпраща хора в космоса за дълги периоди от време, да провежда експерименти и да извършва мисии.

Въпреки че е проектиран да извършва научни изследвания, той бележи стъпка напред в космическите амбиции на Китай и ще засили опасенията, че космосът отново се превръща в надпревара с един основен двигател – националната гордост.

Световното първенство

В края на годината, през ноември и декември, светът ще бъде свидетел на глобален футболен турнир, невиждан досега.

Снимка: iStock

Никога Световното първенство не е провеждано в арабска или мюсюлманска държава, през зимата или в толкова малка страна като Катар. Малката богата на газ държава от Персийския залив е похарчила приблизително 220 милиарда долара за съоръжения и инфраструктура, откакто получи статут на страна домакин през 2010 г. Това предполага, че Катар е решен да впечатлява.

И все пак спорът относно решението страна с малка футболна история и съмнителни човешки права да организира най-голямото спортно състезание на планетата вече има последствия. Тези, които бяха на върха на световната футболна организация ФИФА по времето, когато беше взето решението, бяха заменени на фона на поредица от скандали.

Непредсказуемото

Подобно на COVID-19, движението Metoo и смъртта на Джордж Флойд през последните няколко години, други, неочаквани събития ще идват и ще си отиват. И някои от най-непредсказуемите вероятно ще имат потенциала да причинят най-големите промени в световния дневен ред. Единственото сигурно е, че промените предстоят.