Около 2000 албанци се обявиха срещу разширяването на правомощията на сърбите в етнически разделения град Косовска Митровица. Подялбата на властта в смесения регион е предмет на продължаващите разговори между Косово и Сърбия, които се очаква да приключат следващата седмица.

Косово се отцепи от Сърбия през 2008 г., но Белград не признава независимостта му. Двете страни водят преговори с посредничеството на ЕС в Брюксел и разширяването на сръбската автономия в оспорвания северен район на Косово е едно от ключовите разногласия между тях.

Сърбите в този район не признават косовските институции, доминирани от етнически албанци, и искат да се присъединят към Сърбия.

По-рано днес вицепремиерът на Сърбия Александър Вучич пък упрекна Брюксел, че като медиатор на двустранните преговори фаворизира Прищина. По повод предстоящата среща на върха между лидерите на двете държави той изрази опасение, че Сърбия е подложена на „унижение и унищожение”, но увери, че страната няма да прави твърде много компромиси по пътя към европейското си членство.