Tийнейджърка подпали общежитието на училището си като отмъщение към директорката, която по-рано отнела мобилния ѝ телефон. Историята е от южноамериканската държава Гаяна.

19 момичета са загинали при пожара, десетки други са ранени, като някои от тях все още са в болница. Открити са обгорените тела на девойки между 12 и 18 години и телцето на петгодишно момче – син на преподавател в училището.

Общо 57 души са спали в частично дървената постройка, обезопасена с железни решетки. Училището е държавен интернат, който се посещава предимно от деца от коренното население. Мястото на инцидента - Махдия, се намира насред тропическа гора, коментират световните агенции.

В момента се води разследване срещу предполагаемия извършител.

Според властите заподозряното момиче е на 15 години, въпреки че то твърди, че е на 14. Разликата от една година е решаваща. На 15 г. учениката може да бъде обвинена по наказателното право за възрастни за палеж и причинени 20 убийство. В момента тя е в център за задържане на непълнолетни, а първо заседание по делото е насрочено за 5 юли.

„Разпитахме я, не призна нищо“, коментира заместник-началникът на местната пожарна пред Асошиейтед прес.

Град Махдия беше посетен от президента на Гаяна и високопоставени служители.

Подобен опустошителен пожар има през 2016 г. в столицата на страната Джорджтаун. Тогава затворници подпалиха матраците си в знак на протест срещу малтретирането. 17 души загинаха и повече от 10 бяха ранени.