Екшън в столичното 53-то училище “Никола Хрелков“. Деца стреляха с пистолет с пластмасови сачми по други деца. Има наранени ученици.

Малко преди 18 ч. на 23 май, в столичното 53-то училище деца от четвърти клас играят футбол. Играта им е прекъснати от изстрели от страна на други по-големи ученици.

Снимка: bTV

Около 10 пълнителя били изстреляни по играещи деца, като всички са уцелени, а някои дори са наранени, защото са уцелени по главата, врата и рамото. Не е ясно защо се стига до тази стрелба. Децата са помолили нападателите да спрат да стрелят по тях, но продължили. Цялата ситуация се разиграла около 20 минути.

„Играехме на това игрище футбол и дойдоха шестокласници със сачми. Даже още преди да влязат започнаха да ни стрелят и ние се опитвахме да им кажем да спрат, даже излязохме от училището и те ни подгониха“, каза едно от пострадалите деца.

„Започнаха много да ни стрелят. Уцелиха ни по главите, в корема и ръцете“, допълни друго.

Уцелени са с жълти пластмасови топчета. Децата описват оръжието като еърсофт пистолет.

„Пистолет, който има и пластмасови, метални топчета“, допълни едно от пострадалите деца.

Децата изпитали силни болки. Част от тях са насинени и със спукани капиляри. Свидетел на стрелбата става и Изабел.

„Чу се един писък, едно дете беше уцелено в главата, а след него - едно във врата. След това един четвъртокласник започна да се моли на тези, които стреляха да спрат. Според писъците, които чухме с най-добрата ми приятелка, така както бяха уцелени децата, не беше добре изобщо. Мисля, че се познаваха, но не ми изглеждаше сякаш да имат някакви проблеми във взаимоотношенията“, разказа тя.

Извършителите бягат в посока парка на Горна баня.

„Стана ни гадно, нямаше как да се замесим, просто наистина беше ужасно. Минаваха хора - тези, които стреляха не се съобразиха и с това. Тук имаше една майка и един баща с техните две малки деца, които слава богу не бяха уцелени, но никой нищо не можа да направи по въпроса“, разказа още Изабел.

Вечерта не е имало персонал в училището заради 24 май. Децата не са видели да е имало и охрана на работа.

„Като цяло бяхме доста изплашени. Едно от тези, които стреляха знам, че беше в това училище, но го изгониха, заради лошо възпитание“, добави свидетелката.

Подобна ситуация се случва за първи път, допълват учениците. А от училищното ръководство отказват да коментират инцидента.

Според експерта по национална сигурност доцент Милен Иванов сачмата е 12 грама, а пистолетът е детска играчка с пружинно зареждане.

Повече гледайте във видеото.