Нови бомбардировки разтърсиха днес контролираните от бунтовници квартали на големия град в Северна Сирия, Алепо, където се изостря недостигът на медикаменти и храни, съобщи Франс прес.

Загинали са 20 деца и 9 жени, съобщи директорът на Сирийския център за наблюдение на правата на човека Рами Абдел Рахман.

Още 36 мирни жители са били убити в селските райони на провинция Алепо. Броят на ранените доближава 400.

Снимка: Reuters

От полунощ руски и сирийски военни самолети са осъществили "десетки атаки" срещу източните квартали на града, контролирани от бунтовниците, посочи базираната във Великобритания мониторингова организация, която има широка мрежа от информатори в Сирия.

На разсъмване нападенията са зачестили и са избухнали силни пожари, съобщи кореспондент на АФП.

Снимка: Reuters

Според Сирийския център за наблюдение на правата на човека от началото в четвъртък на офанзивата на режима с цел да си върне изцяло Алепо са били убити най-малко 128 души, предимно цивилни.

В бунтовническите квартали от града живеят към 250 000 души, които вече около два месеца не получават помощи отвън, а от събота заради въздушните удари нямат и вода, предупреди Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ).

В болниците цари напрежение поради големия брой ранени и недостига на кръв, дължащ се по-специално на липсата на лекари - специалисти по кръвопреливане, съобщи за АФП медицински източник. Той добави, че "затова на най-тежко ранените незабавно се извършват ампутации".

На извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк снощи западните страни обвиниха Русия за ескалацията на насилието.

"Това, което Русия всъщност подкрепя (в града), не е борба с тероризма, а варварство", заяви американският постоянен представител в световната организация Саманта Пауър.

Руският й колега Виталий Чуркин хвърли отговорността върху международната коалиция начело със САЩ.