По 150 евтаназии на месец са били извършвани в Белгия през миналата година, съобщават местни медии, цитирани от БТА. Това означава средно по пет евтаназии на ден и увеличение с повече от 26% в сравнение с 2012 г.

Общо през миналата година са били евтаназирани 1816 души и това е нов рекорд за страната. Над половината, подложили се на доброволно умъртвяване, са били мъже. Основната част от умъртвените са били жители на Фландрия (80%).

Над половината от всички случаи са свързани с хора на възраст 70-90 години, всеки пети е бил 60-70-годишен, а на под 60 години са били 15 на сто от умъртвените.

Белгийските закони предоставят правото хората да пожелаят да бъдат умъртвени, ако страдат от непреодолимо физическо или психическо страдание. Обичайната процедура предвижда те да разговарят с лекарска комисия и случаят им да бъде оценен в срок до две години.

Наскоро Белгия стана единствената държава в света, която разреши евтаназията и на деца, но само в случай на нетърпимо физическо страдание, при съгласието на родителите и със съзнанието на децата.