18% от руснаците смятат, че падането на Берлинската стена е събитие с негативен характер, а 12 % чуват за първи път за събитията от 9 ноември 1989 г.

Това показва социологическо проучване на „Левада център”, проведено в периода 24 и 30 октомври между 1616 руснаци, навършили 18 годишна възраст, пише „Ведомости”.

53% от запитаните руснаци имат основни познания за падането на Берлинската стена. 35% от анкетираните са наясно с падането на Стената, като голяма част от тях са на възраст над 55 години.

Един процент не може да даде отговор.

Делът на тези, които позитивно оценяват падането на Стената, е спаднал с близо една трета за 10 години. През 2009 г. 63% от запитаните описват събитието като много добро или по-скоро добро, докато през 2019 г. едва 43% избират този отговор – основно хора над 40 години.

Хората, които гледат негативно на падането на Берлинската стена, са се увеличили от 11% на 18% от 2009 г. насам. Преди 20 години, пък, 21% от руснаците са смятали, че събитията в немската столица имат негативен ефект върху света.

На въпроса как се чувстват спрямо събитията, 35% от запитаните твърдят, че не се интересуват от темата. Подобен въпрос присъства за първи път в анкетата, а 54% от отговорилите са на възраст между 18 и 24 години.

Според директорът на „Левада център” Лев Гудков руснаците смятат падането на Берлинската стена за второто най-важно събитие през 1989  г., след изтеглянето на съветската армия от Афганистан.

Въпреки че руснаците са забравили за значимостта на събитието от 9 ноември 1989 г., анкетите показват, че гражданите все още смятат падането на Стената за историческо събитие, дало края на Студената война и затоплянето на отношенията на Москва със Западна Европа.

Според Гудков споменът за събитията отпреди 30 години е запазен при по-възрастните. Именно затова и в анкетата е въведен отговорът „за първи път чувам” и „не съм заинтересован”. По думите му е било важно да се обърне внимание и към липсата на знание у младите хора.