В Лондон започна процесът срещу петимата българи, обвинени в шпионаж в полза на Русия. Орлин Русев, Катрин Иванова, Бисер Джамбазов, Ваня Габерова и Иван Стоянов остават в затвора.

Те се се явиха пред Централния наказателен съд чрез видеовръзка.

В хода да днешното заседание стана ясно, че събраните от разследването доказателства са толкова много, че защитата се нуждае от още време, за да се запознае с тях.

По делото са приложени редица документи за пътувания, сведения за комуникации, включително данни за обектите и хората, за които се твърди, че българите са наблюдавали и събирали информация.

Към делото са приложени и 18 000 съобщения. Затова съдията прекрати заседанието и насрочи следващото заседание по делото чак на десети ноември.

Прокурорът заяви, че групата е била ръководена от 45-годишния Русев и е действала близо две години, преди българите да бъдат арестuвани през февруари.

Петимата са обвинени, че са участвали в заговор с Ян Марсалек, който стои зад една от най-големите финансови измами в Германия и славещ се с добри връзки с руските тайни служби.

Той обаче не е обвиняем по делото, въпреки че се смята, че Русев е получавал задачите си точно от него. 

Петимата обвинени в шпионаж не са потърсили никакво съдействие от българското посолство, но в съдебната зала отново присъстваше консулът Николай Ванчев, който потвърди за bTV, че дипломатическата ни мисия внимателно следи развитието на случая. Ако бъдат познати за виновни сънародниците ни могат да получат до 14 години затвор.