За една седмица в Сирия са загинали рекордните 1600 души обяви Комитетът на Червения кръст, чийто екип от 50 души не може да напусне Дамаск заради насилието, предаде Ройтерс. Сраженията пречат на доставките на храна и медикаменти и това води до драматично влошаване на начина на живот на гражданите, допълва Червеният кръст.

От сирийския Център за наблюдение на правата на човека съобщиха днес, че броят на жертвите в бунта срещу Асад е надхвърлил 26 000 души, предаде Франс прес. Само за 3 дни от Сирия са избягали 15 000 души. В самата Сирия 1,2 милиона души са били принудени да напуснат домовете си и да търсят убежище на други места в страната.

По официални данни близо 229 000 са сирийските бежанци в съседни страни - Турция, Саудитска Арабия, Йордания, Ливан и Ирак, предаде Франс прес. Миналия месец бежанците бяха със 100 000 по-малко, допълва Ройтерс.

Насилието в Сирия отне живота днес на най-малко 17 души на фона на серия от демонстрации, организирани в редица сирийски градове срещу режима на сирийския президент Башар Асад, предаде Франс прес.

В повечето демонстрации се включиха и деца. Протестиращите скандираха, че няма да се предадат въпреки обстрела на сирийската армия. Протести имаше в квартали на Дамаск, в град Мареа край Алепо, в Кафарзита в провинция Хама, и в няколко града в провинция Дераа.

От няколко страни днес се чуха отново призиви за прекратяване незабавно на насилието в Сирия.

Подобен призив отправи руското министерство на външните работи, както и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, който днес се срещна в Техеран със сирийския премиер Уаел ал Халки извън официалната програма на срещата на върха на Движението на необвързаните държави, предаде Франс прес.

Сирийският заместник-министър на външните работи Файсал Мекдад пък обвини Турция, че подготвя и вкарва терористи в
Сирия, допълва Франс прес.

В Техеран иракският премиер Нури ал Малики представи от своя страна нова инициатива за край на сирийската криза. Той предложи управляващите и опозицията едновременно да прекратят насилието, а после да се установи демократично многопартийно управление.