В новото френско правителство ще има 16 министри вместо 38, колкото бяха при досегашния премиер Жан-Марк Еро, предаде Франс прес, цитирайки съобщение на Елисейския дворец.

Министрите на външните работи Лоран Фабиюс и на отбраната Жан-Ив льо Дриан запазват постовете си при министър-председател Манюел Валс. Фабиюс ще отговаря за външните работи и международното развитие, но точният обхват на портфейла му все още не е ясен.

Министър на икономиката, съживяването на промишлеността и дигиталните технологии ще бъде Арно Монтбур, който по този начин ще замести досегашния министър на икономиката Пиер Московиси. Досегашният министър на труда Мишел Сапен пък ще бъде министър на финансите в новия кабинет.

Някогашната приятелка на президента Франсоа Оланд - Сеголен Роял, се завръща на политическата сцена като министър на екологията, устойчивото развитие и енергетиката. 59-годишната майка на четири деца, която се яви на президентските избори през 2007 г. като кандидат на социалистите, вече е била министър на екологията през 1992 г.

В новия кабинет министър на правосъдието остава Кристиан Тобира, а като министър на вътрешните работи е назначен Бернар Казньов. Беноа Амон е министър на образованието, Марисол Турен – министър на социалната политика, а за министър на труда и заетостта е избран Франсоа Ребсаман.

Наджа Вало-Белкасем ще ръководи министерството за правата на жените, града, младежта и спорта, Марилиз Льобраншю е министър на децентрализацията, държавната реформа и публичния сектор, а Орели Филипети ще бъде министър на културата и комуникацията.

Освен че ще бъде говорител на правителството, Стефан льо Фол ще отговаря за министерството на земеделието и горите. Силвия Пинел е назначена във ведомството, отговарящо за жилищното настаняване, а Жорж По-Ланжвен е министър на отвъдморските територии.

Следващата седмица ще бъдат обявени имената и на заместник-министрите.

Поглед отвътре

Към явния песимизъм на французите, който те демонстрираха преди дни на местните избори, сега се прибавят и строгите предупреждения от Брюксел заради тревожните бюджетни разходи и дефицит. В тези неблагоприятни условия новите министри поемат управлението на страната, коментира Десислава Минчева от Париж.

В новия кабинет вече няма представители на зелените, тъй като те не подкрепят новия премиер.

Ключови постове в правителството имат представители на най-лявото крило на социалистическата партия, но и вече утвърдени имена в политиката, близки до президента Оланд. Сред тях - Сеголен Роаял, бивш кандидат за президентския пост и... бивша партньорка на Оланд, от когото има 4 деца.

Най-популярният министър в досегашното правителство - Манюел Валс, е и първият премиер на Франция, роден в чужбина. Каталунецът е известен с импулсивното си поведение и с твърдата си позиция по горещи проблеми като експулсирането на роми от Източна Европа, например.

Излагането на личния му живот на показ е част от комуникационната му стратегия.