Скандал във Великобритания - 16 000 случая на диагностицирани с COVID -19 не са били обявени публично заради техническа грешка.

Грешката обясни обявените за неделя 22 961 нови случая на диагностицирани с коронавирус. Но това механично изравняване даде повод да се заговори още по-силно, за това, че правителството и премиерът Борис Джонсън само говорят високопарно, а резултатите са пълен провал.

Според данните най-тежко е положението в северозападната част на Англия където броят на случаите, съобщени за седмицата до 1 октомври, се е увеличил с 92,6%. След добавянето на лисващите тестове подобна е ситуацията в цялата страна. 

"Преценката ни за болестта и последствията от нея не се е променила съществено в резултат на тези данни. И от центъра за биосигурност потвърдиха, че това не е повлияло върху основата, върху която решенията за действие по места бяха взети миналата седмица. Всички диагностицирани са били уведомени, но не и контактните с тях хора“, обяви Мат Ханкок, министър на здравеопазването. 

"Това означава, че 48 000 контактни лица не са били проследени и изолирани. Хиляди хора, в блажено неведение, че са били изложени на COVID, потенциално разпространяващи този смъртоносен вирус не е просто объркване - то поставя човешки живот в риск", отбеляза и Джонатан Ашуърт, министър на здравеопазването в сянка. 

С новорегистрираните 12 000 диагностицирани в понеделник, случаите с короанвирус във Великобритания минаха половин милион. 

Заради COVID-19 на Острова отбелязват драстичен спад от 50% на плановите операции. Повече от два милиона души са чакали повече от 18 седмици за рутинни операции, а 83 000 повече от година - спрямо 2000 преди пандемията.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!