Бушуващо море, ветрове със скорост до над 160 км в час, пътни магистрали, запречени от паднали дървета – това са последствията от първата есенна буря във Франция, наречена „Амели". Стихията помете тази сутрин атлантическото крайбрежие на страната, без да вземе жертви, но остави без ток 140 000 домакинства, предаде Франс прес.

Снимка: btvnovinite.bg

Поройни дъждове и внезапни наводнения връхлетяха и Югоизточна Франция. Бурята се движи към вътрешността на страната и бавно отслабва, информира в сутрешните часове службата „Метео Франс".

Екипи на спешните служби се занимават главно с дървета, паднали на пътищата, скъсани електрически кабели и застрашени имоти. В департамент Ланд 47 души бяха евакуирани от къмпинг и настанени на сигурно място.

Снимка: btvnovinite.bg

Срути се покривът на казино в туристическата зона Мимизан. Пожарникари помогнаха тази нощ на автомобилисти, блокирани в колите си, съобщиха властите в град Маринян. Освен това местни хора там бяха евакуирани от наводнени партерни и сутеренни жилища.

Тази сутрин в 17 френски департамента беше обявена предпоследната, „оранжева" степен за опасно време, съобщи по-рано ТАСС.

Снимка: btvnovinite.bg

В департамент Ванде силният вятър повали дървета, които паднаха върху железопътни линии и нарушиха движението на влаковете. В департамент Жиронд скоростта на вятъра достигна през нощта скорост от 45 метра в секунда, което е рекорд от 1996 г. насам. В Ница за един час се изля триседмичната норма за валежи.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!