Четирима полицаи и 10 членове на картел бяха убити по време на стрелба в северните части на Мексико, близо до границата със САЩ. Други шестима бяха ранени.

Инцидентът се случва ден, след като американският държавен глава Доналд Тръмп обяви, че уличните банди ще бъдат определяни като терористи, пише „Ройтерс”.

Според информацията на мексиканския щат Коауила полицията се сблъскала с група тежко въоръжени, които се возели в пикапи в градчето Вила Унион на около 65 км от граничния град Пиедрас Неграс.

Престрелката между органите на реда и наркокартела продължила повече от час пред сградата на общината.

По думите на губернатора на Коауила Мигел Анхел Рикелме има и  изчезнали хора, включително и общински служители.

След стрелбата властите идентифицирали 14 автомобила, принадлежащи на престъпната организация. Освен това са конфискувани и голям брой оръжия.

Уличното насилие се случва в седмица, в която мексиканският президент Мануел Лопез Обрадор се закани, че няма да приема външна намеса за справянето с криминалните банди. Решението му беше провокирано именно от коментарите на Тръмп.

През идната седмица главният прокурор на САЩ Уилям Бар ще посети Мексико. Той ще обсъди с мексиканските власти сътрудничеството между двете страни в областта на сигурността.

Лопез Обрадор пое поста на президент преди година. Той обеща да умиротвори страната и да сложи край на дългогодишното насилие.

Няколко инцидента, включващи полицаи и наркокартели, от последните месеци засилиха напрежението около неговите обещания.

Преди по-малко от месец 9 души от американско-мексикански произход бяха убити, а властите пуснаха на свобода пленения син на наркобоса „Ел Чапо” заради напрежение с картела от Кулиакан.