Тежковъоръжени бойци на наркокартел нападнаха мексиканските сили за сигурност в северозападния град Кулиакан, щата Синалоа. Причина за уличните боеве беше залавянето на един от синовете на наркобарона Хоакин „Ел Чапо” Гусман – Овидио Гусман, пише „Ройтерс”.

Кулиакан се превърна в бойно поле за няколко часа. Кадрите на световните агенции показват виждат бойци от Националната гвардия, както и войници, които буквално водят битка с цивилно облечени хора, които стрелят по тях с картечници, винтовки и друго тежко въоръжение. Бандитите блокираха и пътищата, предполага се, че са част от картела „Синалоа”.

Министърът по сигурността на Мексико Алфонсо Дурасо обясни, че гвардейците са били нападнати в къща. В сградата органите на реда при рутинен патрул са открили четирима души, включително и Овидио Гусман, който е обвинен в трафик на наркотици в САЩ.

Патрулът бързо е бил сразен от въоръжените бойци. За да потушат напрежението, органите на реда решават да се изтеглят, като в същото време оставят Овидио Гусман на свобода. Цитирайки канал „Телвиса”, БТА пише, че около 20 души са избягали от затвора, възползвайки се от уличните боеве.   

Размириците в Кулиакан засилват натиска върху президента Мануел Лопез Обрадор, който встъпи в длъжност през декември. Тогава той се закани да омиротвори страната и да се бори срещу наркотрафика, който отчита рекорден брой жертви.

Баталните сцени в Синалоа идват няколко дни, след като 13 полицаи и 14 членове на престъпни организации бяха убити в западните части на Мексико.

Ел Чапо ръководеше картела „Синалоа” в продължение на десетилетия. През това време на два пъти успя да избяга от затвора, преди да бъде заловен и екстрадиран в САЩ. През февруари американски съд го намери за виновен за трафик на наркотици. Присъдата му е доживотен затвор и глоба от 12,6 млрд. долара.

Според информацията Хоакин Гусман има 12 деца, сред които е и Овидио. Той е на 28 години и се предполага, че е включен в наркотрафика още от тийнейджърските си години, а след залавянето на баща си е в ръководството на картела.