12 членове на религиозна група са арестувани заради смъртта на 8-годишно момиче в Австралия, пише Би Би Си.

Елизабет Струхс, която страда от диабет тип 1, умира на 7 януари в дома си Рангевил, западно от Бризбейн, след като инсулин ѝ е бил отказван в продължение на почти седмица с убеждението, че тя ще бъде излекувана от Бог.

По-рано тази година родителите ѝ са обвинени в убийство, изтезание и неосигуряване на жизнено необходими лекарства.

Сега полицията съобщава, че ще повдигне обвинения на още 12 души - на възраст между 19 и 64 години във връзка със смъртта на момичето.

Религиозната група е знаела за влошаващото се здравословно състояние на Елизабет, но не е потърсила помощ, се казва в изявление на полицията в Куинсланд. 

Според местните медии родителите ѝ Джейсън и Кери Струхс са членове на малка, сплотена религиозна група в град Туумба, която не е свързана с никоя основна църква.

Полицията твърди, че парамедиците са били повикани на мястото на инцидента едва в 17:30 ч. на следващия ден, тъй като членовете на църковната група са вярвали, че тя ще възкръсне, пише "Гардиън".

В кампанията за набиране на средства, създадена в подкрепа на братята и сестрите на Елизабет, най-голямата ѝ сестра Джейд Струхс заяви, че голямото ѝ семейство е останало "напълно съкрушено и с разбито сърце".

"Сблъскахме се с жестоката реалност, че хората, които е трябвало да я защитят, не са го направили и може би никога няма да разберем какво се е случило", пише тя.

Тя разказва, че групата се е сформирала като отцепник от по-основната църква, която според тях е била корумпирана и е станала по-строга през годините.

"Те не празнуват Коледа, отхвърлят медицинската намеса и вярват, че единствената им цел е да служат на Бога", казва още сестрата на починалото момиче.

Очаква се 12-те арестуване да се явят пред съда в сряда. Джейсън и Кери Струхс ще се върнат в съда по-късно през юли.