12 часа след началото на огнения ад, пожарът в катедралния храм „Нотр Дам” е овладян напълно и до голяма степен изгасен.

Над 400 пожарникари се бориха със стихията. Двама полицаи и един огнеборец пострадаха леко при пожара.

Снимка: Reuters

Така, „Нотр дам” е спасена от пълен крах, но щетите от огъня са огромни. Причината за инцидента все още не е известна.

12 часа по-късно, най-известната катедрала в света – парижката „Света Богородица” е опустошена, но структурата ѝ е здрава. Не е ясно дали има риск от срутване на отделни части от сводовете на храмa.

Снимка: Reuters

Огънят погълна голяма част от осемвековната катедрала, като унищожи покрива, но пожарникарите успяха да спасят основната конструкция на каменната сграда и двете ѝ главни кули.

Снимка: Reuters

Най-ценните реликви също са оцелели. Днес повечето от тях ще бъдат пренесени в „Лувъра”.

Снимка: Reuters

„Пожарът не достигна съкровищата. Спасиха някои картини, но не беше възможно да свалим големите рисунки”, каза Монсеньор Патрик Жакет, ректор на „Нотр Дам”.

Властите във Франция все още не се ангажират да правят изчисления за щетите – вероятно става въпрос за милиарди. Експерти посочват, че възстановяването ще отнеме десетки години.

В емоционална изказване френският президент Еманюел Макро обеща, че вековната катедрала ще бъде възстановена.

„Нашата парижка „Света Богородица” е нашата история, нашата литуратура, нашето вдъхновение. Мястото, където сме изживели най-славните си мигове. Епидемиите, войните, нашето освобождение. Това е катедралата на всички французи, дори и на онези, които никога не са идвали в Париж. И най-тържествено ви заявявам – ще изградим наново тази катедрала, всички заедно”, посочи френският държавен глава.

Снимка: Reuters

Бюджетът за реставрацията на катедралата е възлизал на 150 млн. евро. Кулата-стрела, която се срути, е била в първия етап от раставрацията. Причината за рухването ѝ е нестабилната обвивка от олово.

Разстроените парижани и шокираните туристи с ужас наблюдаваха как пламъците поглъщат еден от най-знаковите символи на Франция и една от съкровищниците на световната история.

Снимка: Reuters


Редица световни лидери, сред които и американският президент Доналд Тръмп, изразиха съпричастност към Франция заради трагедията в „Нотр Дам”.

Помощ за възстановяването на храма предложи и българският премиер Бойко Борисов. Той заяви, че страната ни може да помогне с художници, реставратори и иконописци. Министър-председателят добави, че се надява символът на християнството да се възстанови бързо.