Стотици влиятелни личности и държавни лидери са укривали огромни суми в офшорни финансови центрове, показват секретни документи, изтекли от адвокатска фирма в Панама.

Разкритията са определяни като „най-голямото изтичане на данни в историята на журналистиката“.

Става въпрос за повече от 11 млн. документа на адвокатската фирма „Мосак Фонсека“, специализирана в създаването на офшорни компании в страни, известни като „данъчен рай“.

Материалите, сред които имейли и банкова информация, били предадени на германския вестник „Зюддойче цайтунг“ и споделени с Международния консорциум на разследващите журналисти.

Снимка: bTV

Сред световните лидери, върху които в момента е фокусирано вниманието, е руският президент Владимир Путин. Според Би Би Си документите разкриват мрежа за пране на пари, в която са замесени най-близките му сътрудници. Машинациите били осъществявани чрез банка „Россия“, която е обект на европейски и американски санкции след анексирането на Крим.

Панамските документи хвърлят светлина и върху един от най-близките приятели на Путин – музикантът Сергей Ролдугин. Той е кръстник на голямата дъщеря на руския президент – Мария.

Снимка: bTV

Файловете разкриват, че челистът имал дял в най-голямата руска рекламна агенция „Видео интернешънъл“, с годишни приходи от над 800 млн. паунда. Ролдугин също така е получил възможност да купи миноритарен дял от автозавода „Камаз“. Според документите и анализа на британския в. „Гардиън“ музикантът притежава и дял от банка „Россия".

Говорителят на Кремъл – Дмитрий Песков, определи панамската афера като кампания, свързана с опити да се разклати обстановката в Русия и да се дискредитира ръководството ѝ, на първо място – президентът Путин. По думите му сред разследващите журналистите са и агенти на ЦРУ.

Друг от действащите политици, които попадат в изтеклите документи, премиерът на Исландия – Сигмундур Гунлаугсон.

Снимка: bTV

Гунлаугсон и съпругата му са обвинени, че са укрили милиони долари на Британските Вирджински острови.

„Опитвате се да изкарате подозрително нещо, за което винаги съм говорил открито“, коментира Гунлаугсон в интервю, но си тръгна изнервен насред разговора.

Над 16 хил. исландци вече са подписали петиция с искане за оставката на премиера, а опозицията го плаши с вот на недоверие.

Той обаче обяви, че остава на поста: „Не съм помислял да подавам оставка заради това и няма да подам оставка“, заяви Гунлаугсон.

Документите свързват с незаконни финансови сделки 72-ма сегашни и бивши държавни ръководители и 140 други политици и известни личности. Сред тях са сирийският държавен глава Башар Асад, саудитския крал и украинският президент Петро Порошенко.

Последният отхвърли изцяло обвиненията чрез „Фейсбук“: „Тъй като съм президент, не участвам в управлението на активите си и съм делегирал тази отговорност на съответните консултантски и правни фирми“.

Въпреки това украински депутати заявиха, че парламентът трябва да разследва дали Порошенко е използвал офшорна фирма, за да избегне плащане на данъци в страната си.

От правната фирма „Мосак Фонсека“ заявиха, че за 40-годишната си дейност не са уличавани в нищо незаконно.

„Ние създаваме законни структури, които после продаваме на посредници като банки, адвокати или счетоводители. Те поемат управлението и ние повече нямаме контрол върху тях“, заяви Рамон Фонсека.

Очаква се панамският теч да създаде работа на прокуратурата в редица държави.

Българската следа в Панамските документи.

Досега на повърхността са излезли имената на поне 50 български компании, свързани с офшорни регистрации.

На този етап нито една от тях не е свързана с политици, казва Алексения Димитрова – единственият български журналист в огромния международен екип от близо 400 колеги, които работят по изтеклите документи.

Какво следва от тук нататък?

Със сигурност предстои на повърхността да излязат още много факти и документи.

Обемът на изтеклата информация е милиони страници и журналистите продължават да работят по тях – все пак тези документи са писани в продължение на 40 години.