Руският президент Владимир Путин е укрил поне 2 млрд. долара с помощта на свои близки приятели. Това става ясно от т.нар. „Панамски документи”, които показват как богатите и влиятелни хора използват страните, определяни като „данъчен рай". Разкритията обхващат 11,5 млн. секретни документа, изтекли от четвъртата по големина офшорна адвокатска фирма в света – панамската „Мосак Фонсека”.

Според документите мрежа от офшорни сделки и кредити в огромни размери водят до руския президент Владимир Путин.

Въпреки че името на Путин не присъства в официалната документация, експерти наблюдават определена закономерност в данните, пише британският вестник „Гардиън”. Според анализатори много от близките приятели на Путин са натрупали завидно имущество чрез сделки, които няма как да са били сключени без неговата протекция.

Според изданието документите предполагат, че семейството на Путин се е възползвало от печалбите, натрупани от приятелите на президента, тъй като то е харчило от тези пари.

Офшорната схема започва в Панама, минава през Русия, Швейцария и Кипър и включва впечатляващи имоти сред които дори частен ски курорт.

Снимка: btvnovinite.bg

„Панамските документи” повдигат завесата около един от най-близките приятели на Путин – Сергей Ролдугин. Според „Гардиън” той е човекът, който запознал Владимир Владимирович със съпругата му Людмила, а по-късно е станал кръстник на по-голямата дъщеря на руския президент Мария.

Оказва се, че Ролдугин, който е професионален музикант, е натрупал състояние от управлението на активи на стойност от най-малко 100 млн. долара.

Ескперти смятат, че дългогодишният приятел на Путин е бил избран за ключовата си роля в укриването на средства, тъй като той самият не се занимава с политика. В документи до банки в Швейцария и Люксембург Ролдугин отрича да има каквито и да било връзки с публични личности в Русия. Той е декларирал, че не извършва никаква бизнес дейност.

Въпреки това изтеклите документи разкриват, че Ролдугин е притежавал 12,5% от най-голямата рекламна агенция в Русия – „Видео Интернешънъл”, чиито годишни приходи са над 800 млн. долара. Информацията за истинските собственици на тази рекламна агенция е една от най-пазените тайни в Русия.

Освен това на Ролдугин е била дадена възможност да закупи и част от „Камаз” – руският производител на камиони и на военна превозна техника. Освен това той притежава и 15% от регистрираната в Кипър фирма „Райтар”.

Едно от най-скандалните му притежания остават 3,2% от руската банка „Россия“. Финансовата институция отдавна е известна с услугите, които прави на приятели и политици, близки до Путин. След анексията на Крим тя попадна в списъка с руски институции, санкционирани от САЩ.

Според изтеклите данни човекът, който стои зад банка „Россия” – Юри Ковалчук, е успял да прехвърли повече от 1 млрд. долара в специално създадена офшорна фирма „Сандалуд Континентал”.  В САЩ Ковалчук е известен като „личният банкер” на висшия ешелон на руската власт, включително и на президента. 

Средствата, прехвърлени в „Сандалуд континентал”, са доши от поредица „рискови” заеми от държавната „Руска национална комерсиална банка” , разположена в Кипър, както и от други руски държавни банки. Няма обяснение защо тези финансови институции са се съгласили да отпуснат подобни „нетрадиционни” заеми на фирмата, коментират експерти.

Друга част от средствата на „Сандалуд континентал” са дошли от заеми с изключително големи лихви. Печалбите от тях били прехвърлени в швейцарски сметки.

Оказва се, че кръгът около Путин е получавал и пари в брой от евтини заеми, дадени без никакво обезпечение. Лихвите по тях пък са били едва 1%. Засега няма информация някои от заемите да е върнат.

През 2010 г. и 2011 г. „Сандалуд” дава три кредита  за 11,3 млн. долара на офшорната фирма „Озон”, която притежава луксозният ски курорт „Игора” в околностите на Ленинград. „Озон” принадлежи на Ковалчук и на кипърска фирма. Путин пък е патрон на курорта и чест негов посетител.

Година и половина след даването на заеми дъщерята на Путин – Катерина, се жени в курорта „Игора”. Информация за сватбата ѝ се появява в публичното пространство чак през 2015 г.

Анализатори отбелязват, че няма нищо незаконно в използването на офшорни фирми. Въпреки това трансакциите, направени от руските бизнесмени, включват фиктивни сделки със задна дата, изплащането на мултимилионни такси за консултантски услуги и неколкократни заплащания на огромни суми като компенсация за сделки, за които се твърди, че са били анулирани.

Това не е бизнес, а само фасада,за да се укриват активи, коментира Андрю Мичъл, водещ експерт по борба с прането на пари пред Би Би Си.

Секретността около офшорните сделки достигала до там, че служителите на банка „Россия”, изпращали инструкции на конфиденциален посредник – швейцарска адвокатска фирма, базирана в Цюрих.

Тя от своя страна уредила „Мосак Фонсека” да създаде „кухи” фирми, регистрирани в Британските  Вирджински острови, с фиктивни директори от Панама, които подписвали одобрения за сделките. Оказва се, че в много от случаите дори конфиденциалните документи на „Мосак” за истинските собственици също са били фасадни. 

Експерти напомнят, че укриването на средства от страна на Путин е в ярък контраст с призива му към „деофшоризация” – апел към руснаците през последните години да върнат средствата си в родната икономика.

Снимка: EPA

Говорителят на Путин – Дмитрий Песков, отказа да коментира информацията за личните авоари на руския президент. Миналата седмица Песков заяви, че западни шпиони подготвят „информационна атака” срещу руския президент.

„Целта им е да дестабилизират страната преди изборите”, подчерта той. (Следващите парламентарни избори в Русия ще се проведат през септември 2016 г. – б.ред.)

Международният консорциум на разследващите журналисти, който се занимава с „Панамските документи”, обеща нови разкрития по темата в началото на май.

Сегашното изтичане потвърждава, че част от компаниите в Панама се регистрират чрез офиси в Лондон.

Преди две години в подобен офис екип на bTV под прикритие се представи за приближен на български политик и поиска да бъдат скрити финансови потоци, свързани с този фиктивен политик, както и възможност за участие в обществените поръчки, без да има формален конфликт на интереси.

Тогава екипът ни се срещна и с Дейвид Лей, журналист от „Гардиън”, един от онези, които получиха изтеклата информация по скандала „Уикилийкс”.

Вижте още във видеата: