Десет мирни граждани бяха убити, а поне 46 са ранени при бомбардировки на град Николаев, съобщи кметът на украинския град Олександър Сенкевич.

При първи въздушен удар на руската армия в ранните часове е загинал един човек и са били ранени петима, двама от които - тежко.

При втори удар са загинали още девет души и са били ранени 41, уточни кметът във видеопослание, допълвайки, че броят на жертвите може да нарасне. Сенкевич твърди, че руската армия е използвала касетъчни боеприпаси.

Снимка: btvnovinite.bg

В неделя при атаки на руските сили срещу Николаев и град Очаков са били убити осем и ранени 34 души, съобщи украинската прокуратура.

Губернаторът на Луганска област Серхий Гайдай заяви, че руските сили подготвят масирана атака срещу украинските войски в тази област в Източна Украйна.

Украинският вицепремиер Ирина Верешчук каза, че вчера от обсадения пристанищен град Мариупол са били изведени 1550 цивилни. Общо 2405 души са били евакуирани по хуманитарния коридор от Мариупол до град Запорожие.

Снимка: БГНЕС / EPA

На този фон руското министерство на отбраната съобщи, че украинските военни минират пътища в северна и в източна посока в Харковска област, за да попречат на мирните жители да стигнат до Русия, предаде ТАСС.

Агенцията се позова на началника на националния център за управление на отбраната на Русия генерал-полковник Михаил Мизинцев.