Учени откриха останки от най-големия досега сухоземен динозавър в Европа. Те са намерени на остров Уайт в южното част на Англия.

Останките са с дължина повече от 10 м. Праисторическите кости са принадлежали на двукрак, хищен динозавър от вида спинозавър, чийто череп напомня на крокодилска глава и който е живял преди 125 млн. години, пише Би Би Си.

Ръководителят на изследването коментира, че това е било огромно животно, което е тежало няколко тона. Намерените останки са на тазови и опашни прешлени.

Снимка: Ройтерс

Месоядното животно е наречено бял скален спинозавър по името на геоложкия слой, в който са открити останките.

"Съдейки по някои от размерите, то изглежда представлява един от най-големите хищни динозаври, откривани някога в Европа - може би дори най-големият от известните досега“, обясни ръководителят на изследването.

Повечето от вкаменелостите са открити от ловеца на динозаври на остров Уайт - Ник Чейс, който умира точно преди пандемията от коронавирус.

Спинозавърът е най-големият познат хищник на сушата и един от най-грандиозно изглеждащите динозаври на всички времена. Той е бил огромен месояден динозавър, който вероятно е бил много успешен хищник заради специалните адаптации на неговото тяло. Най-забележителната част на спинозавъра било „платното“ му. Това платно било направено от кости, които били оформени като шипове, „излизащи“ от гърба му, съединени с кожа.

Дължината му е била от 12 до 18 м и с теглото си от 7 до 21 тона спинозавърът е бил по-голям от Тиранозавър рекс. През 2005 г. черепът и челюстта на спинозавъра били показани и се установило, че той има един от най-големите черепи на хищни динозаври. Черепът е дълъг около 1,75 м, а този на тиранозавъра - 1,5 м.