Десет души бяха задържани днес във Франция и в Швейцария при антитерористична операция, предадоха световните агенции.

Според информация на bTV от близки до разследването, възможно е да се окаже, че е бил предотвратен атентат в Ница.

Девет от арестите бяха извършени в Югоизточна Франция и в района на столицата Париж. Един човек бе задържан в Швейцария. Арестуваните са на възраст между 18 и 65 години. 

Те са били членове на дискусионна група в криптираното чат приложение „Телеграм”, често използвано от джихадистите. Изказванията им там обезпокоили властите, твърдят източници близки до започналото през лятото разследване. Повечето от арестуваните са известни на разузнавателните служби, като е имало данни, че са радикализирани.

Задържаният в Швейцария е поддържал контакт в социалните мрежи с 13-годишен французин, който е заподозрян, че е планирал джихадистко нападение с нож. Момчето бе задържано в нощта на 21 юни, в навечерието на музикален празник в района на Париж, и оттогава е в ареста.

Арестите днес бяха извършени броени дни след влизането в сила във Франция на нов антитерористичен закон, с който бе отменено извънредното положение, въведено след атентатите от 2015 г.

Швейцарски прокурори казаха, че 10-те човека са задържани въз основа на подозрения, че нарушават законите, забраняващи организациите "Ислямска държава" и Ал Каида, както и други терористични групи. На този етап няма информация за планирани нападения в алпийската страна.

От момента на задържането на мъжете днес, полицията разполага с 96 часа, за да изясни ключови въпроси: в какъв стадий на подготовка е бил планът за атака, набавено ли е било необходимото оръжие, кой е поръчителят и др.