Треньорът на "Аталанта" Джан Пиеро Гасперини разкри, че е бил с коронавирус в деня на мача от Шампионската лига срещу "Валенсия". 

Бергамо бе едно от големите огнища на пандемията от COVID-19 в Италия и много експерти смятат, че именно този мач от 1/8-финалите на турнира, игран на "Сан Сиро", е една от основните причини за разпространението на заразата на Апенините и в Испания.

"Мислех, че няма да мога да отида и да водя отбора в този ден. Чувствах се зле в деня преди мача срещу "Валенсия", а след това следобед в деня на мача се почувствах още по-зле", разказва Гасперини в интервю за La Gazzetta dello Sport.

"Ако погледнете снимките от мача, не изглеждах добре на треньорската скамейка. Това беше 10 март. Две нощи след това не спях добре. Нямах температура, но се чувствах така сякаш имам", добави той.

"На всеки две минути минаваха линейки, защото в близост има тренировъчна болница. Звучеше като военна зона. През нощта си мислех, какво ще стане с мен, ако вляза в болница? Не мога да отида сега, имам още много неща за вършене. По някакъв начин се шегувах със себе си, за да облекча настроението си, но от друга страна наистина си мислех за това. На 14 март (събота) имах най-трудната тренировка от години – един час на бягащата пътека, плюс 10 км бягане. Чувствах се безсилен."

Сред симптомите, че сте болен от COVID-19, е загубата на вкус: "Ден след това отборът получи храна и шампанско от готвач със звезда "Мишлен", който е фен на "Аталанта". Опитах питието и казах, че това е вода. Храната имаше вкус на хляб. Напълно бях изгубил усещането си за вкус", разказва още Гасперини.

"Останах на тренировъчната база в Зингония три седмици. Когато се прибрах в Торино, винаги спазвах социалното дистанциране със съпругата и децата ми. Не съм имал треска, не съм имал никога температура. Не съм си правил тест, но преди 10 дни кръвните тествое потвърдиха, че съм бил заразен от COVID-19. Имам антитела, но това не означава, че сега съм имунизиран", продължи наставникът на "нерадзурите".

"В Бергамо има дълбока тъга. Въздухът е изпълнен с тъга, усеща се навсякъде, по улиците, в очите на хората, в затворените барове и ресторанти, в тишината на моя приятел, който загуби баща си. Ще минат години, за да разберем истинските причини за случилото се, защото това беше центърът на трагедията. Всеки път, когато се замисля ми звучи толкова абсурдно. Пикът на спортната радост съвпада с дълбините на отчаянието на Бергамо."

"Аталанта" може да помогне на Бергамо да се изправи отново на крака, като същевременно уважаваме болката и траура на всички. Ще отнеме време, преди да видим отново радостните сцени на площада или на летището, но хората от Бергамо са горещи и ще се справят. Този отбор остана свързан със страданието на града. Никой от играчите не напусна града по време на пандемията и те ще представляват Бергамо на терена", завърши Гасперини.

Футболният сезон в Италия ще бъде подновен на 20 юни.