В началото на годината багери превзеха емблематични места по Южното Черноморие, а край Созопол повече от декар от най-ценните - бели дюни бяха безвъзвратно унищожени.

След общественото недоволство строежите бяха спрени. След края на лятото и отминалия местен вот машините отново се завърнаха на плажа - с подновени проекти.

Снимка: btvnovinite.bg

Годината край морето започна със сигнал за унищожени дюни. В първите дни на януари багер заравни част от природната забележителност на къмпинг "Смокиня" в защитена местност "Каваци" край Созопол.

Разследващите установиха бързо извършителите – реституиран и препродаден, парцелът с дюните е собственост на Иван Нончев, платил 1000 лева на багерист да го заравни. Проверка на екоинспекцията с геодезическо заснемане определи, че са унищожени над декар дюни, по-голямата част от най-ценните - бели. 

Снимка: btvnovinite.bg

Седмица по-късно последваха три масивни строежа на първа линия на морето. Багери влязоха над Шофьорския плаж до защитена местност "Алепу" край Созопол, в боровата горичка до къмпинг "Арапя" край Царево и зад плажа на къмпинг "Градина" край Черноморец.

След обществено недоволство, последва проверка на строежите. На място началникът на строителния контрол откри нарушения на два от тях.
 
Със строежа на ваканционен комплекс инвеститорът укрепвал свлачището.

В боровата горичка край "Арапя" строителството на вилно селище беше спряно от мерки за безопасност - липса на ограда.

Снимка: btvnovinite.bg

Край къмпинг "Градина" инвеститорът доброволно зарови строежа на ресторант, бар и магазин зад плажа. Обясни решението си с подпочвена вода. 

В края на годината от строителната дирекция в Бургас уточниха, че пропуските и при трите строежа са отстранени. На "Градина" проектът е преработен, на другите два – строителството е в ход. 

А след багерите на плажа, съдът се озова пред парадокс – защитена зона е възстановена като частна собственост. И назначи нови две експертизи, преди да се произнесе в първото у нас дело за унищожени дюни.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!