Нов сигнал за бетон на морето – багери влязоха на плажа край къмпинг „Градина”.  Теренът попада в защитената зона за птици, но строителството е одобрено от институциите.

Ресторант, магазини и паркинг ще се простират на площ от 5 декара и половина, на метри от морето. „Документи си имаме, разрешително, заповедни книги, протоколи, одобрени проекти, всичко е нормално”, категоричен е техническият ръководител Стефан Кодев.

В голяма степен това се потвърждава и от официалната информация от Министерството на туризма след проверка по случая:  "Документално инспекцията показа, че става дума за изкопни работи в частен имот навътре към сушата. Теренът не е на територията на морския плаж, където се простират законовите компетенции на Министерството на туризма. Има решение по оценка на съвместимостта, с което се съгласува инвестиционното предложение. Също така са издадени строително разрешение и одобрение за подробен устройствен план на имота".

„В миналото е било дюна, една от големите дюни по Черноморското крайбрежие. За съжаление, тя изчезва с течение на времето, заравнена е и сега в момента започваме да строим масивни сгради”, коментира на свой ред Спас Узунов от Българска фондация „Биоразнообразие”.

Тази част до плажната ивица е включена в Общия устройствен план на Созопол като курортна зона, с височина на застрояване до 7 метра. „Общият устройствен план на общината е минал през екологична оценка в МОСВ. Няма да има въздействие върху видовете птици, които се опазват в тази НАТУРА зона”, отбеляза Детелина Иванова от РИОСВ-Бургас.

В съседния къмпинг „Смокиня” с помощта на полицията ще бъдат изтеглени караваните, поставени върху дюни. От РИОСВ признават, че възстановяването на дюните ще отнеме десетилетия.

„Увеличаваме размера на административно-наказателната отговорност, тоест санкциите достигат включително до 50 000 лв. за юридически лица”, обеща туристическият министър Николина Ангелкова.

Природозащитници настояват вместо да глобява за унищожени дюни, държавата да си върне собствеността върху тях.